Odwołanie Komisji Modelarskiej

Wydarzenia, regulaminy, kalendarze, licencje, kadra - sprawy organizacyjne - dyskusja.
kubit

Odwołanie Komisji Modelarskiej

Post autor: kubit »

Dymisja Komisji Modelarskiej

Informuję, że bez żadnych poważnych zarzutów Zarząd Aeroklubu Polskiego odwołał cały skład Komisji Modelarskiej z dniem 27 lutego 2024r. Jest to czyste draństwo spowodowane nieuczciwą kontrolą przeprowadzoną przez członka Komisji Rewizyjnej Janusza Zdulskiego. Kontrola nie wykazała żadnych poważnych nieprawidłowości w naszym działaniu. Jeśli mi się uda to zamieszczę protokół z tej kontroli i naszą odpowiedź.
Jeśli macie takie samo zdanie to piszcie maile do Zarządu AP, aby zarząd poznał waszą opinię w tej sprawie.

Stanisław Kubit
Załączniki
Odpowiedź Komisji Modelarskiej na zarzuty Komisji Rewizyjnej.pdf
(301.74 KiB) Pobrany 321 razy
Protokoł komisji rewizyjnej.pdf
(308.61 KiB) Pobrany 338 razy
Stanisław Kubit
Awatar użytkownika
Tomek Osinski
Site Admin

Re: Odwołanie Komisji Modelarskiej

Post autor: Tomek Osinski »

Witam,
przyłączam się do apelu Stanisława...
Wyrażam swój sprzeciw wobec decyzji o odwołaniu Komisji Modelarskiej na podstawie kuriozalnych zarzutów zawartych w protokole z rzekomej kontroli, który nie wypełnia nawet wymogów formalnych Regulaminu Komisji Rewizyjnej AP.
Modelarstwo Lotnicze, jak każda sekcja, potrzebuje stabilizacji i racjonalnego zarządzania. Zwłaszcza modelarnie lotnicze potrzebują wsparcia i opieki merytorycznej.
Łatwość z jaką Zarząd AP podejmuje decyzję kluczową dla funkcjonowania Sekcji Modelarskiej w oparciu o "dokument" zawierający domysły, budzi wielki niepokój o... stan umysłu całego środowiska lotniczego AP, nie tylko modelarzy i członków Komisji Rewizyjnej.
(Powyższe zdania wyślę tu: biuro@aeroklubpolski.pl Jeśli komuś nie chce się pisać, a podziela moje zdanie, proszę kopiować dowolne fragmenty - nawet całość postu.)

Przeczytałem " "Protokół z kontroli Komisji Modelarskiej" " kilka razy. (w podwójnym cudzysłowie, bo to nie nosi znamion dokumentu)
Dla mnie zatrważające jest, że Zarząd AP opiera istotną decyzję na tak nieskładnym tekście, w dodatku bez żadnych cech formalnych przeprowadzenia kontroli w/g Regulaminu Komisji Rewizyjnej AP (ale o formalizmach później).
Poważnie, strasznie ciężko mi tu pisać widząc jak bardzo brakuje nam profesjonalizmu w prowadzeniu związku - ta "kontrola", i decyzja Zarządu oparta na niej, obnażają te braki bezlitośnie.

Najbardziej kuriozalnie i irytująco wygląda punkt 7 kontroli - niezamieszczenie "mojej" oferty ubezpieczeń modelarskich na stronie KM...
Oto Pan Janusz Zdulski będący wiceprzewodniczącym Komisji Rewizyjnej AP i jednocześnie broker ubezpieczeniowy formułuje w protokole kontroli zarzut, że jego oferta handlowa nie pojawiła się na stronie Komisji Modelarskiej...!
Ja nie potrafię tego punktu poważnie skomentować. Tu już nie chodzi o przyzwoitość, ale odrobinę wyczucia i dobrego smaku. Każdy z nas zna jakiegoś brokera ubezpieczeń - nawet niejeden modelarz nim jest. Czy oni też mogą zamieścić swoją ofertę na stronie Komisji Modelarskiej?
A dystrybutorzy kosiarek? - przecież koszenie lotnisk modelarskich jest konkretnym problemem w sezonie.
Zresztą... Pal licho, niechby wszyscy dostarczyciele jakichkolwiek przydatnych modelarsko usług mogli zamieszczać oferty na stronie KM. Ale jak można zalecać Zarządowi AP odwołanie Komisji Modelarskiej, bo nie zamieszczono "mojej oferty ubezpieczeniowej???
W obecnym stanie prawnym, to Zarząd powinien odwołać KM, gdyby ta zamieściła taką ofertę bez konkursu, albo bez zamieszczenia innych - konkurencyjnych ofert... Ręce opadają.

Strona formalna "Protokołu z kontroli Komisji Modelarskiej"
Autor protokołu formułuje "Wnioski i zalecenia" rzekomo "zgodnie z paragrafem 9 ust 9" - ale w jakim tekście jest ten paragraf. Chodzi o Regulamin Komisji Rewizyjnej? Statut AP?
Zajrzałem do Regulaminu Komisji Rewizyjnej by sprawdzić, co mówi o przeprowadzaniu kontroli.
https://bip.aeroklub-polski.pl/wp-conte ... 2-2026.pdf
https://bip.aeroklub-polski.pl/wp-conte ... nolity.pdf
Paragraf 9 RKRAP mówi tylko o zwrocie kosztów wyjazdów itp, i nie ma tam żadnych ustępów.
Za to paragraf 6 z grubsza opisuje procedurę i wymogi formalne prowadzenia kontroli. W skrócie, kontrola musi mieć:
- wnioskodawcę/ów,
- określone kierunki,
- określony skład osobowy - więcej niż 1 osoba,
- zalecenia pokontrolne.
Załączony tu "Protokół komisji rewizyjnej.pdf" nie zawiera powyższych punktów - nie wiemy kto wnioskował o kontrolę, ani kto ją przeprowadził (i czy były to przynajmniej 2 osoby), a kierunków możemy się jedynie domyślać z 16-stu punktów mętnej narracji, gdzie "stwierdzenia" kontrolne przeplatają się z "wnioskami" i domysłami. Z takimi brakami formalnymi cały ten "protokół" powinien być przez Zarząd odrzucony. Ja wierzę, że są w Zarządzie bardzo inteligentne osoby. Czy nikt nie zapoznaje się z treścią głosowanych spraw?

Na koniec pada "zalecenie" odwołania Komisji Modelarskiej - co i w jaki sposób to odwołanie ma zmienić? o co chodzi tak naprawdę?
O to, że modelarze kosmiczni dostali za mało pieniędzy - "najmniej od wielu lat" - punkt 6 protokołu, no i o to, że "moja oferta ubezpieczeniowa, nie została zamieszczona na stronie KM" - punkt 7.
Naprawdę?...
Rzeczywistość modelarstwa lotniczego w Polsce wygląda tak:
- kolejne modelarnie lotnicze upadają, istniejące walczą o przetrwanie i funkcjonują dzięki syzyfowemu uporowi instruktorów,
- Mistrzostw Polski Juniorów Młodszych nikt prócz Gliwic nie chce w Polsce organizować, a jest to najważniejsza modelarska impreza w kraju,
- frekwencja w większości kategorii sportowych i w grupach wiekowych dramatycznie spada od lat,
w tym czasie kolejne Komisje Modelarskie zajmują się wyłącznie regulaminami, kadrą, podziałem pieniędzy z Ministerstwa Sportu "ze szczególnym uprzywilejowaniem "klas medalowych"", oraz jakąś wydumaną popularyzacją modelarstwa.
I teraz...
Kiedy przewodniczącym Komisji Modelarskiej zostaje Stanisław Kubit, człowiek z fantastycznym dorobkiem sportowym i organizacyjnym, wtedy po 1-ym rozdziale środków pojawia się tajemniczy reprezentant jeszcze bardziej tajemniczej grupy interesów (i swoich własnych - pkt 7 protokołu), który kuriozalnie nieudolnym tekstem o rzekomej kontroli skłania Zarząd AP do odwołania KM.
Ile dziesiątek lat, albo ile stuleci jeszcze musi minąć, aby w tym kraju kultura organizacyjna zdławiła bezwstydny egoizm.

Tomasz Osiński
instruktor
By oszacować popularność modelarstwa sportowego wystarczy zsumować listy startowe, nie trzeba sprzedawać "licencji".
Jan Wojtak

Post autor: Jan Wojtak »

W samo sedno Panie Tomaszu. Wstyd, nie da się ukryć...mamy "ręczne" sterownie ( czytaj mydlenie oczu) Zarządem AP przez wąskie grupy interesu.
Pogoń za medalami , za wyczynem to świadoma , a jakże naganna rezygnacja z najważniejszej działalności modelarstwa , czyli pozyskiwania a następnie wychowania człowieka znajdującego w modelarstwie a następnie dalej w tych poważniejszych klasach sportów lotniczych sposobu na życie z twórczą pasją .
Mamy obecnie w całej Polsce w efekcie pogoni za medalami szczątki latami tworzonego stanu osobowego polskiej młodzieży modelarskiej .Tylko na przykładzie klasy F1 z wielotysięcznej grupy zawodników w latach 1970 - 80 pozostało wsród wyczynowców ( większość wychowana w tamtych latach) zaledwie ok 5 silnikówkarzy F1C , 10 gumówkarzy F1B i może 20 szybowników F1A . Mając takie "argumenty" nie pozyskamy wsparcia lokalnych samorządów by pomogła nam finansowo w szkoleniu przyszłych kadr lotniczych. Może jeszcze w Gliwicach się to udaje , ale liczba modelarni w reszcie kraju drastycznie maleje. Mamy aktualnie w kraju już tylko 53 sekcje i stowarzyszenia modelarstwa lotniczego. Przetrwanie ( tak , przetrwanie) sportowego modelarstwa lotniczego zależy od wsparcia najcenniejszego środowiska czyli instruktorów modelarstwa lotniczego. Trzeba powrócić do modelu wychowania modelarskiego zaczynając od popularyzacji wśród grup najmłodszych czyli młodzików i juniorów wg ściśle opracowanego programu , w którym znajdzie się i wiedza ogólna o realizacji idei latania i umiejętność budowy i sterowania modelami latającymi. Próby zachęcenia do modelarstwa wręczając młodzikowi model wyczynowy to zły pomysł, bo przy pierwszym niepowodzeniu mamy od razu efekt zniechęcenia do dalszych startów.
Dobierając rodzaje modeli przy wzbudzaniu zainteresowania zjawiskiem lotu należy niwelować różnice fizyczne dzieci i młodzieży. Temu właśnie służyła ostania decyzja KM by zaopatrzyć instruktorow we wszystkich 53 sekcjach i stowarzyszenia modelarskich w podstawowe , tanie modele w postaci styropianówek i kartonówek. Organizowanie zawodów tymi najtańszymi modelami , wyrównują szanse i silnego juniora i słabego młodzika . Kto opanuje kartonówkę ten pozna wszelkie tajniki sterowania modelem latającym ....Jestem członkiem AP od 1972 roku i tyle samo instruktorem modelarskim dzięki szkoleniu instruktorskiemu zorganizowanemu przez Aeroklub Gliwicki....Może warto skorzystać z doświadczeń gliwickich ...
Michau

Post autor: Michau »

Trochę odbiegając od tematu zarzutów, ale od 2024roku obowiązuje znowelizowany regulamin Komisji Specjalnościowych - zmian w nim niewiele, właściwie jedna większa, został dodany punkt - obecnie z numerem §9 pkt12:
"W przypadku rezygnacji/odwołania lub wygaśnięcia mandatu Przewodniczącego KS i wszystkich członków danej KS, Zarząd powołuje na Przewodniczącego KS osobę, która uzyskała następny w kolejności wynik głosowania w ostatnich wyborach na Przewodniczącego danej KS. §8 ust. 1, 2 i 3 stosuje się odpowiednio. [...]"
oraz został zubożony nieco §9 pkt9 - została z niego usunięta część o ogłoszeniu nowych wyborów.

Czyżby przypadkiem zbiegło się to w czasie, na chwilę przed odwołaniem KM?
27-Reg_KS_AP_2022.pdf
(202.04 KiB) Pobrany 256 razy
27-regksap2024.pdf
(235.83 KiB) Pobrany 267 razy
Pawel Praus

Post autor: Pawel Praus »

Biorąc pod uwagę https://modelarstwo.aeroklub-polski.pl/ ... unikat.pdf
to dobrze się stało że poprzednia KM została spuszczona w kanał...
Karma wraca i to czasami szybciej niż ktokolwiek mógłby się spodziewać …
Nawet mnie to zaskoczyło
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sekcja Modelarska AP - sprawy organizacyjne - forum”