Tyle się tu naczytałem o licencjach, że mam pytanie.

Tu rejestracja jest niepotrzebna.
Paweł Ertmański

Re: Tyle się tu naczytałem o licencjach, że mam pytanie.

Post autor: Paweł Ertmański »

Witam

Pieniądze rzeczywiście znajdują sie już na koncie stowarzyszenia za co bardzo dziękuje.

Paweł Ertmański Prezes Stowarzyszenia Polskich Modelarzy
Pawel Praus

Re: Tyle się tu naczytałem o licencjach, że mam pytanie.

Post autor: Pawel Praus »

Mój drogi imienniku wydaje mi się, że dla porządku wypadałoby napisać ciut więcej....
Ryszard

zdjęcia z pikniku modelarskiego w Czechach, w których wzieli

Post autor: Ryszard »

Jerzy Markiton pisze:... Chętnie też zapoznam się z sukcesami pszowskich modelarzy w Ostravie, zresztą nie tylko ja, cała Polska czeka na te informacje...
- Jurek
w odpowiedzi na powyższe zamieszczam zdjęcia z pikniku modelarskiego w Czechach (w Bochuminie na samej granicy), w których wzięliśmy jako modelarnia czynny udział i tylko silny wiatr uniemożliwił naszym dzieciom latanie RC (z powodu tego wiatru organizatorzy poprosili o nielatanie małymi słabosilnikowymi modelami, no a my mieliśmy tylko takie, ale na taki sam piknik za rok zbudujemy większe modele i wtedy polatamy z Czechami, a może nawet wcześniej).

piknik modelarski Bochumin 16.08.2010
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a na tym zdjęciu czeskie dzieci i nasze polskie modele:
Obrazek

no i nasz nowy modelarz prawie 8 letni Michał, po pierwszym locie w którym jak sam mówi szybował ES-em:
Obrazek
Rysiek
Ryszard

dowód dla niedowiarków, my latamy i będziemy latac na hali

Jerzy Markiton pisze:Chętniej poczytałbym o postępach we wdrażaniu nowatorskiej, innowacyjnej metody szkolenia dzieci i młodzieży latania modelami RC na hali, zwłaszcza trójpłatowcami.... Mnie za rok tylko jednego udało się doprowadzić do stanu, że powiedzmy nie po każdej wizycie na sali musi naprawiać model ! Sam mam niedosyt z powodu marnej (1/rok) wydajności, więc chętnie skorzystam z przykładów bardziej doświadczonych. Chętnie też zapoznam się z sukcesami pszowskich modelarzy w Ostravie, zresztą nie tylko ja, cała Polska czeka na te informacje...

Panie Stanisławie? To Mistrzostwa Polski Juniorów Młodszych od tego roku są już imprezą otwartą ? Nie obowiązuje już 7-mio osobowy limit ? W Pszowie mamy nowe Stowarzyszenie ? Fantastycznie !!!
- Jurek
Jurku, mówisz masz, jak tu zobaczysz my już latamy i będziemy latać na hali i Ty też jesteś zaproszony na te loty co sobotę od 13.00 do 14.0 w MOSiR w Radlinie.(UWAGA: poniższy post napisał 16 letni Giulio na pfmrc.eu, ja tylko zmieniłem nieco kolejność opisanych zdarzeń, dla uzyskania większej czytelności mojej odpowiedzi dla Jurka):

Po zajęciach poszliśmy na halę MOSiR-u w Radlinie (dziękujemy dyrektorowi za udostępnienie) i dokonalem oblotu Quasara:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I przelot harierem tuż obok mojej głowy:
Obrazek

Emocje zeszły dwie godziny po oblocie, a radość z tego,że mi się udało -jeszcze nie! :mrgreen:

Jako dodatek stare zdjęcie, (naszego instruktora z zawodów ogólnopolskich w Częstochowie 2006 roku, na zdjęciu 9 letni syn Pana Ryszarda i jego model):
Obrazek

No i nareszcie mamy już czym latać na pokazach dotarł do nas 1,5m zoom z EPP, tylko czy to duży model, czy tylko taki mały Krzysiek ?
Obrazek

Pierwsze zajęcia w modelarni w Radlinie, przysło 10 osób:
Obrazek
Robiliśmy modele "styrek", ja byłem jednym z instruktorów, drugim oczywiście Pan Ryszard oraz (nie oczywiście :D) Pan Daniel:
Obrazek
Obrazek
[img]http://img11.imageshack.us%20/img11/4363/image023lp.jpg[/img]
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A to model akrobacyjny Pana Daniela, ja i Pan Daniel:
Obrazek

Zbliżenie na silnik (10cm. MDS):
Obrazek

I model od tyłu:
Obrazek

Potem byly zajęcia w Pszowie:
Obrazek
Obrazek

Ja coś kombinuję przy szybowcu F3J/M:
Obrazek

Paweł szykuje trochę ciężkawego MK34 do lotu i będziemy wkrótce latać razem (huraa, będę mieć kompana :D):
Obrazek

Piotrek (jeszcze nie przedstawiony) skleja kadłub modelu "Kowalik":
Obrazek

Dzieciaki oprócz latania i sklejania modeli ćwiczą na symulatorze:
Obrazek

Bartek, nasz 8-letni modelarz z Radlina, przyjechał do Pszowa i robi rzutka z kartonu:
Obrazek

Paweł przez większość zajęć się obija zamiast dokończyć prawie gotowy model klasy F3J/M "Fuks" i narzeka, że nie ma nic do roboty:
Obrazek

Ja i Daniel1 też się czasem obijamy :mrgreen: :
Obrazek

Tym razem Krzysiek2 usadowił się na korytarzu z Danielem:
Obrazek

Ja "wyłamuję" półkę serwa z szybowca :oops: :
Obrazek

Szymon1 skleja kadlub "Kowalika":
Obrazek
To by było tyle na dzisiaj. 8)

A taki list dostaliśmy własnie za pośrednictwem NK:

" Witam i pozdrawiam wszystkich modelarzy lotniczych z Radlina. Jako maly chlopiec tez uczeszczalem do modelarni w Radlinie. Pod pilnym okiem pana Dylicha stawielem pierwsze kroki w powietrzu. Dzis jest to bardzo odlegly czas, ale cos z tamtych czasow mi pozostalo. Modelarnia wszczepila mi hobby w normalne zycie. Obecnie pracuje jako pilot w towarzystwie lotniczym Tai Airways.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich i zycze instruktorom oraz modelarzom wysokich lotow bez turbolencji. Over... "
Ostatnio zmieniony 29 lip 2016, 18:13 przez Ryszard, łącznie zmieniany 3 razy.
Rysiek
Ryszard

zajęcia na nowej modelarni w Radlinie

jvbvbjb
Rysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park - i wszystko jasne”